Koktejl je pestrá směs ingrediencí, která může, ale nemusí být alkoholická. Mezi alkoholickými koktejly si čím dál více získávají oblibu nápoje, které zahrnují víno jako základní prvek míchaného nápoje.
Kromě Prosecca, které se tradičně používá k výrobě slavných nápojů, jež se pijí při aperitivech, se ostatní vína v tomto odvětví prosazují jen obtížně. Tradice míchání vína s jinými nápoji, ne nutně alkoholickými, je však velmi stará a praktikuje se již od řeckých a římských dob.
Postupem času se používání vína k přípravě koktejlů značně omezilo a s výjimkou Prosecca téměř vymizelo. V poslední době se však tento trend obrací a stále více druhů vína se stává součástí kreativních receptů vynalézavých barmanů pro přípravu svérázných koktejlů.
Vybrali jsme pro vás nejzajímavější recepty míchaných nápojů, které by měl vyzkoušet a ochutnat každý milovník vína
1. Koktejl Mimosa
Koktejl Mimosa, typický nápoj na večírky, je jednoduchý a elegantní long drink. Připravuje se pouze z pomerančového džusu a šampaňského. Svěží a plné bublinek se skvěle hodí jako aperitiv před důležitým slavnostním obědem, k občerstvení nebo rautům. Je známý a oblíbený po celém světě a za svůj úspěch vděčí tomu, že se jedná o nápoj s velmi zásadní přípravou.
Recept na koktejl Mimosa nemůže být jednodušší: stačí smíchat dvě ingredience. Níže je uvedena původní příprava, několik variant a několik zajímavých informací o vynálezu tohoto nápoje a zejména o jeho původním názvu!
Ingredience:
75 ml pomerančové šťávy
75 ml Champagne Tradition Brut
Příprava:
Chcete-li připravit koktejl Mimosa, musíte si nejprve připravit jednoduchý pomerančový džus. V odšťavňovači (ručním nebo elektrickém, podle toho, co máte doma) vymačkejte 1-2 pomeranče, abyste získali 75 ml šťávy. Šťávu přeceďte přes síto
a přefiltrovanou pomerančovou šťávu nalijte přímo do sklenice. Teď už stačí jen přidat šampaňské. Lehce promíchejte čajovou lžičkou a koktejl Mimosa je připraven k podávání!
Tipy na podávání:
K podávání tohoto long drinku použijte šampaňskou flétnu: je pro tento typ koktejlu nejvhodnější. Pokud chcete, můžete ji ozdobit plátkem pomeranče. Koktejly Mimosa lze snadno připravit předem a nalít je do džbánů, které se uloží do chladničky: pokud totiž trochu odpočívají, jejich chuť je ještě harmoničtější a vyváženější. Pokud to tedy stihnete, připravte ji den před podáváním.
A k jakým pokrmům se tento nápoj hodí…..?
Ideální je k rybím pokrmům (ideální jsou grilované ryby) a obecně k lehkým jídlům. Pokud ji kombinujete s masovými pokrmy, dávejte přednost bílému masu. Jelikož se jedná o nápoj na večírek, velmi dobře se hodí k různým druhům předkrmů a pokrmům.
2. Aperol Spritz
Aperol Spritz - trošku jako magické zaklínadlo…. Příprava tohoto koktejlu je opravdu až kouzelně jednoduchá. Stačí led a správný poměr perlivé vody, italského šumivého vína Prosecca a Aperolu.
Tenhle nápoj má velmi dlouhou tradici - začal se míchat už v 50. letech 20. století. U nás si oblibu získává zejména až
v posledních několika letech. A není divu - báječně osvěží, krásně vypadá a ještě skvěle voní po pomerančích.
Ingredience:
20ml perlivé vody
60ml Prosecca
40 ml originál Aperol
Pomeranč
Led
Příprava:
Dostatečně velkou sklenici naplňte ze 2/3 ledem a přilijte perlivou vodu, Prosecco. Na závěr přidávejte krouživým pohybem likér Aperol. Ozdobte plátky pomeranče. Vše se nádherně spojí a vznikne koktejl, který se hodí nejen pro letní párty, ale i jako sváteční nápoj.
A k jakým pokrmům se Aperol Spritz hodí…..?
Ideální je k lehkým letním jídlům a salátům. Jelikož se jedná o nápoj na večírek, velmi dobře se hodí k různým druhům předkrmů
a pokrmů.
3. Limonata Rosé
Pokud máte rádi růžové víno, je tento koktejl ideální pro ozvláštnění vašeho aperitivu, který bude mít sofistikovaný (a růžový) nádech. Stejně jako ostatní přípravy je i limonáda Rosé velmi jednoduchá a snadno se připravuje.
Níže jsou uvedeny všechny ingredience a postup přípravy tohoto koktejlu krok za krokem.
Ingredience:
150 ml růžového vína
150 ml vodky
1 citronová kůra
lístky bazalky podle chuti
červené ovoce podle chuti
Příprava:
Nasekejte několik lístků bazalky a dejte do sklenice, přidejte citronovou šťávu a led.
Nyní do sklenice nalijte 3,75 cl růžového vína a 15 cl vodky a znovu promíchejte. Ozdobte červeným ovocem, například jahodami nebo malinami a bylinkami.
A vaše růžová limonáda je připravena….