Valentýnská večeře: Luxusní, jednoduché a rychlé krémové rizoto s krevetami

Hledáte rychlý tip na romantickou valentýnskou večeři? Zkuste recept na elegantní krémové rizoto s krevetami, se kterým rozhodně před vaší polovičkou zazáříte.

Valentýnská večeře: Luxusní, jednoduché a rychlé krémové rizoto s krevetami

Rizoto s krevetami je jídlo jako stvořené pro večer ve dvou. I když působí luxusně, ve skutečnosti ho zvládne připravit i méně zkušený kuchař nebo kuchařka. Jeho krémová struktura a jemná chuť krevet se krásně snoubí s bílým vínem, které celý pokrm pozvedne na další úroveň. Proto se hodí právě pro ty, kdo chtějí potěšit elegantním a nepříliš náročným jídlem.

Krémové rizoto s krevetami pro dva

Na romantickou večeři pro dva budete potřebovat:

  • 200 g arborio rýže
  • 250 g krevet (loupaných, nejlépe čerstvých)
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml suchého bílého vína na vaření
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 50 g parmazánu
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce másla
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř, citronová šťáva
  • Čerstvá petržel na ozdobu
  • Cherry rajče na ozdobu

Postup přípravy: krémové rizoto krok za krokem

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nadrobno nakrájenou cibuli a česnek do zesklovatění.
  2. Přidejte rýži a krátce ji opečte, dokud nebude lehce průhledná. Zalijte bílým vínem, které vám zbylo v lednici, a nechte odpařit alkohol.
  3. Postupně přilévejte horký vývar a za stálého míchání vařte na mírném ohni, dokud rýže nebude krémová a al dente (cca 18 minut).
  4. Mezitím si na druhé pánvi rozehřejte máslo a orestujte na něm krevety, osolte, opepřete a zakápněte citronovou šťávou.
  5. K hotovému rizotu vmíchejte smetanu, nastrouhaný parmazán a lžíci másla pro extra krémovou konzistenci.
  6. Servírujte s restovanými krevetami a ozdobte čerstvou petrželkou.

Víno na Valentýna: Jak párovat s pokrmem?

Dokonalé valentýnské menu by nebylo úplné bez správného výběru vína. Jemné krémové rizoto s mořskými plody se nejlépe snoubí s lehčím bílým vínem, které podtrhne chuť krevet a zároveň nepřebije jemnou strukturu pokrmu.

Doporučená bílá vína k mořským plodům:

Sauvignon Blanc Gran Reserva 2019 - Vinařství Viña Tarapacá: chilské bílé víno s intenzivními citrusovými tóny, zejména grepu a limetky, doplněnými o náznaky vanilky a koření.

Chardonnay 2020 – Vinařství U Kapličky: svěží bílé víno s tóny žluté hrušky, mirabelky, sušeného ananasu a lískového oříšku.

Garganega Veronese 2020 - Vinařství Antiche Terre Venete: italské bílé víno s jemnou žlutou barvou. Vůně připomíná jablka, hrušky a květiny.

Riesling Reserva 2020 - Vinařství Viña Tarapacá: chilské bílé víno s ovocnou vůní připomínající meruňky a červený grapefruit, doplněnou květinovými tóny.

Tip na závěr

Chcete-li valentýnskou atmosféru ještě více podtrhnout, servírujte pokrm při svíčkách a doplňte ho lehkým dezertem, například jahodami v čokoládě nebo domácí panna cottou. 

S tímto receptem na krémové rizoto připravíte chutnou večeři, aniž byste strávili dlouhé hodiny v kuchyni. Správně vybrané víno navíc podtrhne romantickou atmosféru a vy si budete připadat jako zkušený someliér.

Foto: Shutterstock

 

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den