Boloňské špagety: Jak na pravou italskou omáčku s červeným vínem

Boloňské špagety patří mezi nejoblíbenější italská jídla napříč zeměmi. Tato báječná kombinace al dente těstovin s hutnou masovou omáčkou je synonymem italské kuchyně.

Boloňské špagety: Jak na pravou italskou omáčku s červeným vínem

Omáčka Bolognese (nebo ragù alla bolognese) pochází z italského města Bologna, kde se připravuje již po staletí. Zajímavostí je, že v Itálii se tato omáčka tradičně nepodává se špagetami jako to děláme v Česku, ale s širšími druhy těstovin, jako jsou tagliatelle, které lépe absorbují hustou omáčku.

Nejlepší recept na boloňskou omáčku

Boloňská omáčka je jednoduchá směs na špagety, která vyžaduje především kvalitní suroviny a trpělivost. Náš osvědčený recept vám pomůže připravit pravou italskou klasiku.

Suroviny na boloňskou omáčku

Na 4 porce budete potřebovat:

  • olivový olej 2 lžíce
  • cibule 1 ks, nadrobno nakrájená
  • česnek 2 stroužky, rozdrcené
  • řapíkatý celer 1 ks, jemně nasekaný
  • hovězí maso mleté 450 g (můžete použít i mix hovězího a vepřového)
  • sušená rajčata 2 lžíce, sekaná (lze nahradit rajčatovým protlakem)
  • konzervovaná rajčata loupaná 400 g (konzerva včetně nálevu)
  • vývar 150 ml 
  • olivy černé 50 g, vypeckované a nasekané
  • těstoviny 500 g
  • bazalka 1 hrst, nasekaná
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti
  • červené víno 100 ml (volitelně)

Recept na boloňské špagety krok za krokem

  1. Na velké pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte cibuli, česnek a celer.
  2. Asi po čtyřech minutách, až cibule změkne, přidejte mleté maso a za občasného promíchání osmažte.
  3. Pokud používáte víno, přilijte ho a nechte odpařit alkohol (3-4 minuty).
  4. Vmíchejte sušená rajčata, přilijte konzervovaná rajčata s nálevem, vývar a vmíchejte olivy.
  5. Osolte a opepřete. Vše promíchejte a zvolna povařte pod pokličkou 35-40 minut.
  6. Mezitím uvařte těstoviny al dente.
  7. Před podáváním přelijte omáčku přes těstoviny, zakápněte olivovým olejem a posypte bazalkou.

Recept si upravte podle chuti – přidejte pancettu, experimentujte s bylinkami nebo zjemněte omáčku smetanou

Tipy na vaření těstovin

  1. Naplňte velký hrnec vodou (1 litr na 100 g těstovin).
  2. Dobře osolte vodu (10 g soli na litr).
  3. Vařte těstoviny o 1-2 minuty méně než je na obalu.
  4. Uschovejte trochu vody z vaření pro případné zředění omáčky.

Jaké víno k boloňské omáčce?

Jednoznačně červené. Kvalitní víno prohloubí chutě zeleniny a koření v omáčce. Nedávejte ho ale jen tam, ale servírujte i k hotovému jídlu. Uvidíte, že se o něco více přiblížíte té pravé Itálii.

Pro vaření: Při přípravě omáčky přidejte víno po osmažení masa a nechte ho zredukovat, čímž se odpaří alkohol. 

K podávání:

Boloňské špagety jsou klasika, která by neměla chybět v žádné kuchyni. Připravte si tuto italskou pochoutku, otevřete láhev dobrého červeného vína a užijte si pravou italskou večeři.

Buon appetito!

 

Foto: Shutterstock

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den