Máme pro vás jednoduché tipy, jak snoubit víno s jídlem a vytvořit vynikající kombinace, které zvýrazní chutě a vůně a z vás udělají dokanalého hostitele.
Základní pravidla pro dokonalé sladění vína s jídlem:
Sezónnost
Víno je nedílnou součástí gastronomického zážitku, a proto je třeba pečlivě vybírat, jaká vína se podávají v různých ročních období. Červené víno by samozřejmě nemělo být v létě vynecháno, ale k lehkým letním pokrmům jsou nejlepší volbou svěží bílá nebo růžová vína.
K rybím pokrmům vyzkoušejte například bílé víno Lugana 2020, z vinařství Antiche Terre Venete, víno s dobrou strukturou a jemností, které dobře kompenzuje výraznou kyselost a chuť jídla.
V zimě hledáme teplejší a plná jídla, takže volba určitě padne na strukturovaná a komplexní červená vína, jako je třeba La Vigne d'Emile 2020, z vinařství Gueguen. Toto ušlechtilé víno se silným, intenzivním a kořeněným charakterem se výtečně hodí k hovězímu nebo vepřovému masu či kachně s olivami.
Kontrast
Co máme na mysli pod pojmem kontrast? To je princip rovnováhy, který vzniká díky dokonalé kombinaci vůní a chutí, které se vzájemně vyrovnávají a posilují.
Podívejme se společně na některé podrobnosti:
Tučnost : všechna jídla, která obsahují tučnou složku, například uzeniny, vyžadují víno s výraznou kyselinkou a perlivostí, která vyváží pikantnost
Mastnost : je způsobena například některým kořením a může být kompenzována tříslovinami a víny s poměrně vysokým obsahem alkoholu.
Sladkost : k pokrmům se sladkým nádechem se pak hodí pikantní vína s dobrou kyselinkou, která dokáží sladkost pokrmu elegantně podtrhnout.
Experiment
Vždy je dobré hledat ideální kombinaci vína a jídla, ale jsou chvíle, kdy se prostě nemůžete rozhodnout a chcete experimentovat
s novými kombinacemi….tak proč to nezkusit…..?
Máte již vše připraveno, ale ještě Vám chybí ta správná lahev vína…?
Pak neváhejte a prohlédněte si celou naši nabídku vín a vytvořte si nové lahodné kombinace!