Když už víme jak začít přemýšlet při nákupu vína, pojďme se podívat podrobněji na to, které víno nejlépe uspokojí naše chuťové pohárky.
Host v restauraci: Jaké máte víno?
Obsluha: Bílé a červené.
Milovníci vína jistě chápou a určitě už se to stalo nejednomu z nás, co si budeme povídat. Ale žádný učený z nebe nespadl, tak to prosím, té začínající obsluze, odpusťme.
Tím se dostáváme k jádru věci. Bílé, růžové nebo červené? Které je vaše oblíbené?
Bílé víno: bílé víno se díky své výrazné kyselince, servíruje spíše k bílému masu, mořským plodům, salátu nebo dezertům.
Růžové víno: jeho život začíná u modrých hroznů a díky jejich maceraci, víno získá potřebnou kyselinku, chuť a barvu, která se odvíjí od odrůdy. Podává se k chuťovkám, jako jsou paštiky nebo uzeniny, také k těstovinám, pečenému a grilovanému masu, zelenině nebo rybám.
Červené víno: obvykle těžší víno s výraznější trpkostí. Hodí se k tmavému masu, polotvrdým sýrům a sýrům s mytou kůrou (Romadúr, Limburger, Livarot aj.).
Sladké nebo suché?
Ani jedna odpověď není špatná. Každé víno se hodí k jinému jídlu a navíc každý z nás má úplně jiné chutě a preference. Sladkost vína ovlivňuje zbytkový cukr, který ve víně zůstává po jeho kvašení.
Suchá vína: zbytkový cukr - do 4 gramů na litr
Polosuchá vína: zbytkový cukr - do 12 gramů na litr
Polosladká vína: zbytkový cukr - do 45 gramů na litr
Sladká vína: zbytkový cukr - nad 45 gramů na litr
Tím, ale u obsahu cukru ve víně nekončíme. Kromě zbytkového cukru se u vín také měří přírodní cukernatost tj. množství cukru, které v sobě šťáva má ještě před tím, než začne kvasit. Po vylisování prochází šťáva procesem kvašení, tzn., že přírodní cukr se postupně mění na alkohol a cukr přirozeně ubývá.
Kabinet: přírodní cukernatost - nejméně 190 g cukru na litr
Pozdní sběr: přírodní cukernatost - nejméně 210 g cukru na litr
Výběr z hroznů: přírodní cukernatost - nejméně 240 g cukru na litr
Výběr z bobulí: přírodní cukernatost - nejméně 270 g cukru na litr
Slámová a ledová vína: přírodní cukernatost - nejméně 270 g cukru na litr
Výběr z cibéb: přírodní cukernatost - nejméně 320 g cukru na litr
Obvykle platí, že kabinetní vína nebo pozdní sběr jsou obvykle vína suchá. Pokud však narazíte na tato vína s vyšším obsahem cukru, může to znamenat, že víno má méně alkoholu nebo jsou zřejmě doslazována vinařem. Naopak u ledových nebo slámových vín je jejich vyšší sladkost zcela přirozená.
Kvalita nebo kvantita?
Čemu dáváte při výběru vína přednost? Rozhoduje u vás cena? Pak pozor ať nekoupíte málo muziky za hodně peněz. Etiketa by vám měla při výběru vína pomoci v rozhodování.
Stolní vína: spadají do nejnižší kategorie vín. Mohou být vyrobena z jakýchkoliv hroznů v EU.
Zemská vína: jsou vyrobená z hroznů v České republice, lze míchat z více druhů. Každý druh se musí podílet alespoň 15 %.
Jakostní vína: na výrobu mohou být použité pouze tuzemské hrozny, může mít dovětek „odrůdové“ (je z jedné odrůdy) nebo „známkové“, což je víno ze směsi více odrůd (tzv. cuvée).
Jakostní vína s přívlastkem: u těchto vín máte jistotu, že je vinař uměle nedoslazoval. Vína musí splňovat kritéria vinařského zákona.
„Rozkoš - jen zvadlému nasládlý jed, pro ty však, kdož mají vůli lví, veliká posila srdci a pokorně ušetřené víno všech vín.“ (Friedrich Nietzsche)
