Smím nabídnout víno? Bílé nebo červené?

Nevíte jaké víno vybrat...? my Vám poradíme

Smím nabídnout víno? Bílé nebo červené?

Když už víme jak začít přemýšlet při nákupu vína, pojďme se podívat podrobněji na to, které víno nejlépe uspokojí naše chuťové pohárky.

Host v restauraci: Jaké máte víno?

Obsluha: Bílé a červené.

Milovníci vína jistě chápou a určitě už se to stalo nejednomu z nás, co si budeme povídat. Ale žádný učený z nebe nespadl, tak to prosím, té začínající obsluze, odpusťme.

Tím se dostáváme k jádru věci. Bílé, růžové nebo červené? Které je vaše oblíbené?

Bílé víno: bílé víno se díky své výrazné kyselince, servíruje spíše k bílému masu, mořským plodům, salátu nebo dezertům.

Růžové víno: jeho život začíná u modrých hroznů a díky jejich maceraci, víno získá potřebnou kyselinku, chuť a barvu, která se odvíjí od odrůdy. Podává se k chuťovkám, jako jsou paštiky nebo uzeniny, také k těstovinám, pečenému a grilovanému masu, zelenině nebo rybám.

Červené víno: obvykle těžší víno s výraznější trpkostí. Hodí se k tmavému masu, polotvrdým sýrům a sýrům s mytou kůrou (Romadúr, Limburger, Livarot aj.).

Sladké nebo suché?

Ani jedna odpověď není špatná. Každé víno se hodí k jinému jídlu a navíc každý z nás má úplně jiné chutě a preference. Sladkost vína ovlivňuje zbytkový cukr, který ve víně zůstává po jeho kvašení.

Suchá vína: zbytkový cukr - do 4 gramů na litr

Polosuchá vína: zbytkový cukr - do 12 gramů na litr

Polosladká vína: zbytkový cukr - do 45 gramů na litr

Sladká vína: zbytkový cukr - nad 45 gramů na litr

Tím, ale u obsahu cukru ve víně nekončíme. Kromě zbytkového cukru se u vín také měří přírodní cukernatost tj. množství cukru, které v sobě šťáva má ještě před tím, než začne kvasit. Po vylisování prochází šťáva procesem kvašení, tzn., že přírodní cukr se postupně mění na alkohol a cukr přirozeně ubývá.

Kabinet: přírodní cukernatost - nejméně 190 g cukru na litr

Pozdní sběr: přírodní cukernatost - nejméně 210 g cukru na litr

Výběr z hroznů: přírodní cukernatost - nejméně 240 g cukru na litr

Výběr z bobulí: přírodní cukernatost - nejméně 270 g cukru na litr

Slámová a ledová vína: přírodní cukernatost - nejméně 270 g cukru na litr

Výběr z cibéb: přírodní cukernatost - nejméně 320 g cukru na litr

Obvykle platí, že kabinetní vína nebo pozdní sběr jsou obvykle vína suchá. Pokud však narazíte na tato vína s vyšším obsahem cukru, může to znamenat, že víno má méně alkoholu nebo jsou zřejmě doslazována vinařem. Naopak u ledových nebo slámových vín je jejich vyšší sladkost zcela přirozená. 

Kvalita nebo kvantita?

Čemu dáváte při výběru vína přednost? Rozhoduje u vás cena? Pak pozor ať nekoupíte málo muziky za hodně peněz. Etiketa by vám měla při výběru vína pomoci v rozhodování.

Stolní vína: spadají do nejnižší kategorie vín. Mohou být vyrobena z jakýchkoliv hroznů v EU.

Zemská vína: jsou vyrobená z hroznů v České republice, lze míchat z více druhů. Každý druh se musí podílet alespoň 15 %.

Jakostní vína: na výrobu mohou být použité pouze tuzemské hrozny, může mít dovětek „odrůdové“ (je z jedné odrůdy) nebo „známkové“, což je víno ze směsi více odrůd (tzv. cuvée).

Jakostní vína s přívlastkem: u těchto vín máte jistotu, že je vinař uměle nedoslazoval. Vína musí splňovat kritéria vinařského zákona.

„Rozkoš - jen zvadlému nasládlý jed, pro ty však, kdož mají vůli lví, veliká posila srdci a pokorně ušetřené víno všech vín.“ (Friedrich Nietzsche)

 

 

 

 

 

 

 

 

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den