Historie chilských vín sahá až do 16. století, kdy byly první vinice zavedeny španělskými dobyvateli. Původně se vína produkovala pro potřeby katolické církve pro mše, ale postupně si je oblíbila i širší populace.
Klíčovým momentem v produkci chilského vína bylo 19. století, kdy francouzští emigranti přivezli do Chile francouzské odrůdy Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Carménère a celý proces výroby pomohli modernizovat. V 60. letech 20. století se Chile prosadilo i na mezinárodních trzích a přilákala investice z vinařských velmocí jako je Francie, Itálie, Španělsko a Kalifornie.
Čím jsou typická chilská vína?
Chilská vína mají charakteristiky, které je činí jedinečnými a rozpoznatelnými po celém světě. Jsou známá pro svou čistotu ovoce, která je dána tím, že jsou jednoodrůdová a výrazný ovocný projev tak maximálně vynikne. Jsou také elegantní a dobře chuťově vyvážená. Rozpoznáme je díky harmonii mezi ovocnými tóny, kyselostí a chutí po koření.
Vinařské oblasti v Chile
Díky přírodním podmínkám jsou vinařské oblasti chráněné proti extrémním výkyvům, a to že všech světových stran. Ze severu pouští Atacama, z jihu oblastí Patagonie, pohořím Andy na východě a Tichým oceánem na západě.
Klima v Chile je mírné s deštivými zimami, suchými léty a vlhkými větry vanoucími z Tichého oceánu. V údolích hor podél řek je díky těmto podmínkám možné produkovat kvalitní vína i ve větších objemech.
Maipo Valley
Na východ od hlavního města Santiago de Chile se nachází údolí Maipo, které se dále dělí na tři oblasti. Alto Maipo je oblast v podhůří And v nadmořské výšce mezi 400-800 m. Central Maibo, kolem řeky Maibo, je nejstarší oblastí pro pěstování vinné révy. Vyznačuje se teplým a suchým podnebím s potřebou zavlažování. Pacific Maipo je nejmladší vinařská oblast. Ovlivňuje jí mořský vánek, a říká se, že vína z této oblasti mají svěží tóny právě díky vlivu Tichého oceánu.
Odrůdy vína v Maipo Valley
Více než polovina údolí je vysázena révou Cabernet Sauvignon a Cabernet. Chilský Cabernet Sauvignon je obvykle plné tělo, s jemnými tříslovinami a ovocnými tóny.
Další populární odrůdou se stal Sauvignon Blanc. Ten vítězí se svou výraznou kyselostí a vůní citrusových plodů. Chilský Sauvignon Blanc se pěstuje především v podhůří And a to platí i pro Sauvignon Blanc z vinařství Viña Tarapacá. Perfektně doplňuje pokrmy z ryb a salátům dodá chuť díky aroma po bylinkách.
V neposlední řadě mají své místo v Maipo i vína z odrůdy Chardonnay. Chilský Chardonnay je vyváženě kyselý a voní po tropickém ovoci. Chardonnay z oblasti Maipo Valley se hodí jako doplněk ke krůtímu, králičímu nebo vepřovému masu a svými broskvovými podtóny doplní předkrmy jako je uzený losos nebo sýry.
Colchagua Valley
V údolí řeky Tinguiririca, se nachází jedno z nejslavnějších údolí, které je známé svými červenými odrůdami Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenere a Shiraz. Podmínky tohoto údolí, které jsou charakteristické velkým rozdílem teplot mezi dnem a nocí, dodávají vínům intenzivní aroma.
Odrůdy vína v Colchagua Valley
Chardonnay z produkce vinařství Luis Felipe Edwards, které se nachází pod tisícovými vrcholky, má velmi intenzivní ovocnou chuť doplněnou aroma mandlí a másla. Opět nezklame u pokrmů jako jsou ryby připravené dušením nebo smažením. Hodí se i na grilovačky, kde vyváží kouřovou chuť drůbežího masa.
Shiraz je odrůdou, která produkuje plné, kořeněné červené víno. Shiraz z údolí řeky Tinguiririca, pěstovaný ve skvělých klimatických podmínkách, chutná po borůvce černé a dalším bobulovém ovoci. Ucítíte v něm tóny vanilky a hřebíčku, které si rozumí s chutí vnitřností a zvěřiny.
Odrůda Carmenere má svůj původ ve Francii, ale ve 20. století byla v Evropě téměř vyhubena. V Chile byla nalezena jako „ztracená odrůda“ a stala se jedním z charakteristických znaků chilských vín. Chilský Carmenere je obvykle plný, opět s intenzivními ovocnými a kořeněnými tóny.
Vína z Chile jsou speciální tím, že se vyznačují čistotou ovoce, vyvážeností a kvalitou za dostupnou cenu. Díky příznivému klimatu a rozmanitému terénu se tato země stala jedním z nejvýznamnějších vinařských regionů na světě.
Foto: Shutterstock
