Bohaté víno přinese jídlu nové chutě, a proto je ideální volbou červené víno. Zvláště víno s plnou a kořenitou chutí výborně zvýrazní aroma omáčky k játrům. Doporučujeme například Merlot s plným ovocným profilem, který skvěle doplňuje drůbeží pokrmy. Zvažte i Pinot Noir, který přidává do omáčky své kouřově-kořenité tóny, spolu s jemným ovocným aroma a nádechem povidel.
Na játra na červeném víně budete potřebovat:
2 porce
- 500 g kuřecích jater
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 dcl červeného vína
- 75 g másla
- koření dle chuti (rozmarýn, tymián)
- sůl a pepř
- pečivo na podávání
Postup:
- Játra zbavte blanek, očistěte je a nakrájejte na kousky
- Nakrájejte cibuli a nasekejte česnek
- Na pánvi rozpusťte máslo či ghí
- Přidejte nakrájenou cibuli s česnekem a chvíli orestujte
- Kuřecí játra přidejte na pánev, nechte je zatáhnout (tak, aby byla na povrchu šedohnědá, ale uvnitř ještě neuvařená)
- Okořeňte podle chuti – hodí se například tymián nebo rozmarýn
- Směs na pánvi podlijte červeným vínem
- Přikryjte pokličkou a duste na středním plameni asi 15 minut dokud se víno neodpaří a výpek nezhoustne
- Na závěr osolte a opepřete
- Podávejte s kouskem opečeného chleba, topinkou nebo jinou přílohou.
Pokud vás ani tato kombinace játrových kostek s vínem nepřesvědčila, uvařenou směs rozmixujte, zalijte máslem a dejte ztuhnout do lednice. Vznikne vám lahodná paštika, kterou si zamiluje i ten největší kritik jater.
Tento recept je ideální pro ty, kdo si chtějí vychutnat obyčejné jídlo trochu jinak. Pokrm doporučujeme doplnit sklenicí stejného červeného vína, které použijete při vaření. Dobrou chuť!
Foto: Shutterstock