Tento pokrm, vhodný pro oběd nebo večeři, připravíte za pár minut a vystačíte si několika málo ingrediencemi. Doplňte ho vínem a zužitkujte tak zbytky z předchozího večera nebo si otevřete novou lahev a vychutnejte si ho k hotové minutce.
Ingredience na těstoviny s lososem a smetanou
Pro přípravu 2-3 porcí budete potřebovat tyto suroviny:
- 250 g těstovin podle vašeho výběru (např. tagliatelle, špagety, penne nebo linguine)
- 200 g čerstvého lososa, omytého ve studené vodě a bez kůže, nakrájeného na menší kousky
- 1 cibuli, jemně nasekanou
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 200 ml smetany na vaření
- 50 g másla
- Sůl a pepř podle chuti
- Směs italského koření
- Víno pro doplnění pokrmu, doporučujeme italské bílé víno, například svěží Listrice Toscana Bianco nebo naopak plné Lugana z údolí Valpantena
- Čerstvou petrželku nebo bazalku, nasekanou na drobné kousky
Jak připravit těstoviny s lososem a smetanou?
- Nejprve si připravte těstoviny. Nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte trochu soli a těstoviny vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a nechte stranou.
- Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte do zlatova.
- Přidejte nakrájeného lososa a restujte asi 3-4 minuty. Losos by si měl zachovat šťavnatost a jemnost.
- Pokud chcete, přidejte do omáčky bílé víno, doporučujeme například Listrice Toscana Bianco, které svou lehkou a svěží chutí doplní těstoviny. Víno na pánvi nechte zcela zredukovat.
- Do pánve přidejte smetanu. Vařte na středním stupni, dokud smetana nezačne houstnout.
- Směs v pánvi smíchejte s uvařenými těstovinami a promíchejte. Vařte ještě asi 2-3 minuty, než se těstoviny dobře spojí s omáčkou.
- Omáčku dochuťte solí, pepřem a italským kořením podle svého gusta. Přidejte nasekanou petrželku nebo bazalku a jemně promíchejte.
- Na talíře rozdělte porce těstovin s lososem, dozdobte petrželkou nebo bazalkou.
Vhodné víno k těstovinám a rybám
Při výběru vína k těstovinám s lososem a je dobré zvolit lehké a osvěžující bílé víno. Doporučujeme italské bílé víno, například svěží Listrice Toscana Bianco s lehce ovocnou chutí pro podlití rybího masa. K servírování si naopak vychutnejte plnější víno Lugana z údolí Valpantena.
Dále nezklame ani Sauvignon nebo Chardonnay. Všechna tato vína se skvěle doplňují s krémovou omáčkou přičemž zvýrazní chuť lososa.
S „pasta con salmone“ k lehkému letnímu obědu rozhodně zazáříte. Nezapomeňte si vybrat vhodné víno k doplnění a připravte se na skvělý gastronomický zážitek.
Foto: Shutterstock