Lehké letní jídlo: těstoviny s lososem a smetanou

Hledáte lehký letní oběd, který zachutná i těm nejnáročnějším chuťovým buňkám? Zkuste tento rychlý recept na těstoviny s lososem a smetanou na bílém víně neboli hezky po italsku „pasta con salmone“.

Lehké letní jídlo: těstoviny s lososem a smetanou

Tento pokrm, vhodný pro oběd nebo večeři, připravíte za pár minut a vystačíte si několika málo ingrediencemi. Doplňte ho vínem a zužitkujte tak zbytky z předchozího večera nebo si otevřete novou lahev a vychutnejte si ho k hotové minutce.

Ingredience na těstoviny s lososem a smetanou

Pro přípravu 2-3 porcí budete potřebovat tyto suroviny:

  • 250 g těstovin podle vašeho výběru (např. tagliatelle, špagety, penne nebo linguine)
  • 200 g čerstvého lososa, omytého ve studené vodě a bez kůže, nakrájeného na menší kousky
  • 1 cibuli, jemně nasekanou
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 200 ml smetany na vaření
  • 50 g másla
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Směs italského koření
  • Víno pro doplnění pokrmu, doporučujeme italské bílé víno, například svěží Listrice Toscana Bianco nebo naopak plné Lugana z údolí Valpantena
  • Čerstvou petrželku nebo bazalku, nasekanou na drobné kousky

Jak připravit těstoviny s lososem a smetanou?

  1. Nejprve si připravte těstoviny. Nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Přidejte trochu soli a těstoviny vařte podle pokynů na obalu, dokud nejsou al dente. Poté je sceďte a nechte stranou.
  2. Ve velké pánvi rozehřejte máslo na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a restujte do zlatova.
  3. Přidejte nakrájeného lososa a restujte asi 3-4 minuty. Losos by si měl zachovat šťavnatost a jemnost.
  4. Pokud chcete, přidejte do omáčky bílé víno, doporučujeme například Listrice Toscana Bianco, které svou lehkou a svěží chutí doplní těstoviny. Víno na pánvi nechte zcela zredukovat.
  5. Do pánve přidejte smetanu. Vařte na středním stupni, dokud smetana nezačne houstnout.
  6. Směs v pánvi smíchejte s uvařenými těstovinami a promíchejte. Vařte ještě asi 2-3 minuty, než se těstoviny dobře spojí s omáčkou.
  7. Omáčku dochuťte solí, pepřem a italským kořením podle svého gusta. Přidejte nasekanou petrželku nebo bazalku a jemně promíchejte.
  8. Na talíře rozdělte porce těstovin s lososem, dozdobte petrželkou nebo bazalkou.

Vhodné víno k těstovinám a rybám

Při výběru vína k těstovinám s lososem a je dobré zvolit lehké a osvěžující bílé víno. Doporučujeme italské bílé víno, například svěží Listrice Toscana Bianco s lehce ovocnou chutí pro podlití rybího masa. K servírování si naopak vychutnejte plnější víno Lugana z údolí Valpantena.

Dále nezklame ani Sauvignon nebo ChardonnayVšechna tato vína se skvěle doplňují s krémovou omáčkou přičemž zvýrazní chuť lososa.

S „pasta con salmone“ k lehkému letnímu obědu rozhodně zazáříte. Nezapomeňte si vybrat vhodné víno k doplnění a připravte se na skvělý gastronomický zážitek.

 

Foto: Shutterstock

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den