Tento recept na netradiční cukroví z bílého vína si jednoduše připravíte během mrazivého odpoledne. Použijte třeba víno, které vám ještě zbylo otevřené v ledničce nebo sáhněte po bílém vínu s ovocnými podtóny jako je například Sauvignon Blanc nebo Pinot Grigio. Ty dodají cukroví osvěžující a ovocnou chuť. Pokud to máte rádi extra sladké, bude se vám hodit sladké bílé víno, například Chardonnay nebo Pálava. A poslední tip je volit raději víno s nízkým obsahem kyselin, ty by totiž mohly přehlušit chuť cukroví.
Na jednu dávku vinného cukroví budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 5 lžic bílého vína
- moučkový cukr
- formičky různých tvarů
Postup:
- Nejprve vyložte plech pečícím papírem a rozpalte troubu na 170 °C
- Z mouky, másla a vína v míse zpracujte těsto
- Pomoučněte si podložku a rozválejte těsto
- Vyberte si formičku a vykrájejte z těsta různé tvary
- Vyskládejte tvary na plech
- Pečte v troubě dozlatova asi 10-15 minut
- Cukroví vyndejte a obalte ho v moučkovém cukru, dokud je teplé
Tento druh cukroví si mohou přizpůsobit i odpůrci sladkého. Lze si udělat slanou variantu, kterou pak můžete zobat k pivu nebo vínu. Po vykrojení tvarů stačí kousky posypat solí, kmínem a paprikou, dát péct na 10-15 minut. Po vydání samozřejmě neobalujte v cukru.
Tento netradiční recept spojuje bílé víno se sladkým a křehkým cukrovím. Bez ohledu na to, zda si vyberete ovocné tóny Sauvignonu Blanc nebo sladkost Rieslingu, výsledek si zamilujete. Přejeme vám sladké (nebo slané) pečení.
Foto: Shutterstock