Vína na sváteční stůl: Čím si připít na Štědrý den a Silvestra

Vánoce jsou nejen časem pohody a dobrého jídla, ale také skvělou příležitostí k přípitku. Jaké víno se hodí ke štědrovečerním pokrmům, co podávat k slavnostnímu obědu na Boží hod a jak stylově zakončit rok na Silvestra?

Vína na sváteční stůl: Čím si připít na Štědrý den a Silvestra

Víno umí poměnit běžný den ve sváteční. Ať už bílé, červené nebo šumivé tak dokonale doplní sváteční pokrmy o Vánocích nebo zábavu na Silvestra. Každý sváteční den si žádá jiný druh vína – od bílých a šumivých po plnější červená. 

Jaké víno ke svátečnímu štědrovečernímu stolu?

Každý, kdo po celý Štědrý den drží půst, si zaslouží odměnu v podobě lahodného přípitku u štědrovečerní hostiny. Tradičně se podávají šumivá vína. Skvělou alternativou pro přípitek jsou francouzské crémanty, které ačkoliv vznikají stejnou metodou jako champagne, jsou za přívětivější cenu.

Víno ke kaprovi a bramborovému salátu

Ke sváteční večeři se tradičně servíruje rybí polévka, smažený kapr a bramborový salát s majonézou. Kromě šumivého vína doporučujeme:

Co na slavnostní oběd 25. prosince?

Dvacátého pátého prosince náš jídelní stůl ve většině případů ozdobí kachna, husa nebo krocan. K těmto těžším pokrmům doporučujeme lahodná červená vína z Itálie nebo vína odrůdy Dornfelder, která pokrmy doplní příjemně nasládlou tříslovinou s výraznými tóny ovoce.

Pohodová atmosféra na Štěpána

Druhý svátek vánoční je spíše odpočinkový a vhodný pro lehčí pokrmy nebo drobné občerstvení. Skvěle se hodí mladá vína, například mladý Ryzlink, která mají svěží a ovocnou chuť.

Čím si připít na Silvestra?

Při odpočítávání posledních vteřin roku mějte po ruce perfektně vychlazené šumivé víno. Vybírejte vždy to, které je vašemu srdci i chuti nejblíže. K půlnočnímu přípitku velmi dobře poslouží sekty, crémanty či věhlasné francouzské champagne.

Finger food, sýrové mísy a obložené talíře si žádají:

Rozdíly mezi šampaňským, proseccem a sektem

  • Šampaňské pochází z oblasti Champagne ve Francii a vyrábí se tradiční metodou druhotné fermentace v lahvi. Šampaňské musí pocházet z regionu Champagne a na etiketě mít označení Champagne AOC.
  • Prosecco je italské šumivé víno vyrobené metodou Charmat (fermentace v tanku).
  • Sekty jsou šumivá vína vyráběná v různých částech světa, často za dostupnější cenu.

Jak správně servírovat šampaňské?

Pro šumivá vína jsou vhodné tyto typy sklenic:

  • Flétna: Úzká, vysoká sklenice, která perfektně zobrazuje perlení a udržuje bublinky déle.
  • Tulipán: Má širší střední část pro lepší rozvoj aromatu.
  • Teplota: Ideální je 6–8 °C.

Nezapomeňte, že víno je nejen doplňkem k jídlu, ale i způsobem, jak vytvořit sváteční atmosféru. Ať už sáhnete po tradičním šampaňském, proseccu, bílém nebo červeném, nejdůležitější je, aby vám i vašim hostům chutnalo.

Foto: Shutterstock

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den