Ingredience:
160 g rýže Carnaroli ( lze použít i Arborio)
8 krevet
1 stroužek česneku
1/2 malé cibule
30 g másla
1 dcl bílého suchého vína – Pinot Grigio I.G.P 2020
50 ml extra panenského olivového oleje
50 g strouhaného parmazánu
zeleninový vývar
špetka šafránu
nasekaná petrželová nať
sůl, pepř
Postup:
Vyčistěte krevety a zbavte je hlavy a krunýře. U čtyř krevet ponechte ocásek-ty použijete na finální ozdobu. Česnek nasekejte na plátky a opečte ho na pánvi na malém množství oleji. Přidejte na minutku krevety.
V hrnci zpěňte na oleji a lžíci másla cibulku, a přidejte rýži na rizoto. Podlévejte zeleninovým vývarem. V průběhu přilijte Pinot Grigio I.G.P.. Jakmile se víno vyvaří, přidejte špetku šafránu. Asi po deseti minutách vaření, vložíme do hrnce čtyři krevety bez ocásku. Až se vývar vyvaří a rýže bude al dente, odstavíme hrnec, do kterého nastrouháme parmezán a trochu másla, aby rizoto získalo hezkou krémovou konzistenci. Osolte a opepřete dle chuti a dobře promíchejte. Každý talíř ozdobte dvěma krevetami
s ocasem a petrželovou natí.