1. Šampaňské
Pravé šampaňské pochází z regionu Champagne ve Francii. Vyrábí se tradiční metodou zvanou taktéž Champagne, která je specifická tím, že víno zraje ve vápencových pivnicích a druhotné kvašení poté probíhá v láhvi. Šampaňské tedy není uměle sycené oxidem uhličitým, což se odráží i na chuti.
Název šampaňské nebo Champagne tak patří pouze tradičním francouzským vínům z tohoto regionu. Na výrobu se používají jen tři odrůdy hroznů, a to Chardonnay, Pinot Noir (Rulandské modré) a Pinot Meunier.
Z oblasti Champagne, která se nachází mezi městy Epernay a Reims, u nás najdete výběr toho nejlepšího ze dvou vinařství: A. Viot & Fils a Michel Marcoult. Obě se pyšní šumivými víny s mnoha oceněními.
2. Crémant
Crémant je šumivé víno vyrobené v různých francouzských regionech s označením AOC (chráněné označení původu) metodou Champagne. Pro toto víno je charakteristická jemná pěna připomínající šlehačku, která se vytvoří po nalití.
3. Sekt
Tradiční šampaňskou metodou se vyrábí i jiná vína. Ta nemůžeme označit jako šampaňské, nýbrž sekty. Ty zrají v láhvi minimálně devět měsíců. Při výběru sektu čtěte etikety a podle nich se rozhodujte:
Extra-brut: nejsušší sekt bez cukru po kvašení
Brut: suchý sekt s náznakem sladkosti, nejčastější označení
Extra dry: mírně sladký sekt
Demi-sec: sladký sekt
Výjimečné příležitosti můžete oslavit se sekty z vinařství Valihrach. Nabízí šumivá vína různých odrůd, například sladší Pálavy a Hibernalu nebo suchého Pinot Noir a Cabernet Blanc. Kvašení těchto vín probíhá tradiční šampaňskou metodou v lahvi minimálně 18 měsíců.
4. Cava
Šampaňskou metodou vyrábějí svá šumivá vína i Španělé. Jejich cava pochází z Katalánska a tímto názvem mohou být označena jen vína z této oblasti.
5. Prosecco
Šumivá vína se kromě metody Champagne připravují i takzvanou Charmat-Martinotti. Oxid uhličitý v těchto vínech vzniká samovolně. Díky přidání cukru a kvasinek se odstartuje i druhotné kvašení, které probíhá v ocelových tancích.
Metodou Charmat-Martinotti se vyrábí italské Prosecco, které je typické pro italský region Veneto neboli Benátsko. Tradičně ho z hroznů Glera vyrábí například vinařství Antiche Terre Venete.
U vinařství Andreola si vyberete z oceňovaného Prosecca, například z ekologicky spravovaných vinic Ai Boschi, a rodinné La Tordera nabídne Prosecco s tóny ovoce a vůní květů.
Šumivá vína zdaleka nejsou pouze pro sváteční příležitostí, skvěle doplní pokrmy jako jsou například ryby, mořské plody nebo i sýry a dezerty.
