Opilé dezerty: 4 tipy, jak spárovat víno se zmrzlinou

Kombinace vína a zmrzliny je oblíbeným způsobem, jak se osvěžit v horkých letních dnech. Ať už se jedná o tradiční italské Sgroppino, upgrade Prosecca nebo jen hledáte nápady, jak zpracovat zbytek vína, kyblík zmrzliny jistě přijde vhod.

Opilé dezerty: 4 tipy, jak spárovat víno se zmrzlinou

Zmrzlinové dezerty s vínem nejsou novinkou, vrací se hlavně během léta. Oblíbené jsou například sorbety s proseccem nebo šampaňským, které svými lehkými bublinkami dodají sorbetům osvěžující chuť. Pokud preferujete něco výraznějšího, nezklame kombinace červeného vína s čokoládovou zmrzlinou, která vytvoří plný a bohatý dezert.

 

Tipy pro párování vína a zmrzliny

  1. Prosecco a citronový sorbet: Lehké a osvěžující, ideální pro horké letní dny.
  2. Růžové víno a jahodová nebo malinová zmrzlina: Skvělá kombinace sladkých ovocných tónů.
  3. Červené víno a čokoládová zmrzlina: Plné a bohaté chutě pro plnohodnotný dezert.

 

Jednoduché recepty na zmrzlinu s vínem

Sorbet s proseccem

Stačí smíchat oblíbený sorbet (doporučujeme broskvový) s vychlazeným proseccem a máte luxusní dezert během několika minut. Podávejte v koktejlových skleničkách a dozdobte kousky čerstvého ovoce.

Zmrzlinový float s červeným vínem

Do sklenice vložte několik kopečků čokoládové zmrzliny a zalijte kvalitním červeným vínem. Tento dezert je dokonalý pro ty, co si potrpí na výraznější chuti.

Ledový dezert s růžovým vínem

Do koktejlové skleničky nalejte růžové víno a přidejte jahodovou nebo malinovou zmrzlinu. Vznikne sladké letní osvěžení.

Italské Sgroppino

Tento klasický italský dezert kombinuje ovocný sorbet, nejčastěji citronový, s ledem a šumivým vínem, obvykle Proseccem. To, když se kopeček sorbetu pomalu rozpouští v bublinkách vína, má své kouzlo. Jedná se o osvěžující a elegantní zakončení letní večeře.

 

Výběr správného vína

Klíčem k dokonalému zmrzlinovému dezertu je výběr vhodného vína. Pro svěží sorbety jsou ideální lehká šumivá vína jako italské Prosecco nebo francouzské šampaňské. K plnějším zmrzlinám, například čokoládové, se naopak hodí těžší a výraznější vína, například Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Jeho mírně sladší charakter dokáže vyvážit hořkost čokolády.

 

Zmrzlinové dezerty s vínem nejsou jen chutným osvěžením, ale také skvělým způsobem, jak vytvořit něco netradičního a zároveň zužitkovat zbylé víno. Ať už zvolíte jednoduchý sorbet s proseccem nebo sofistikovanější kombinaci červeného vína a čokoládové zmrzliny, určitě si netradiční kombinaci oblíbíte.

 

Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den