Zmrzlinové dezerty s vínem nejsou novinkou, vrací se hlavně během léta. Oblíbené jsou například sorbety s proseccem nebo šampaňským, které svými lehkými bublinkami dodají sorbetům osvěžující chuť. Pokud preferujete něco výraznějšího, nezklame kombinace červeného vína s čokoládovou zmrzlinou, která vytvoří plný a bohatý dezert.
Tipy pro párování vína a zmrzliny
- Prosecco a citronový sorbet: Lehké a osvěžující, ideální pro horké letní dny.
- Růžové víno a jahodová nebo malinová zmrzlina: Skvělá kombinace sladkých ovocných tónů.
- Červené víno a čokoládová zmrzlina: Plné a bohaté chutě pro plnohodnotný dezert.
Jednoduché recepty na zmrzlinu s vínem
Sorbet s proseccem
Stačí smíchat oblíbený sorbet (doporučujeme broskvový) s vychlazeným proseccem a máte luxusní dezert během několika minut. Podávejte v koktejlových skleničkách a dozdobte kousky čerstvého ovoce.
Zmrzlinový float s červeným vínem
Do sklenice vložte několik kopečků čokoládové zmrzliny a zalijte kvalitním červeným vínem. Tento dezert je dokonalý pro ty, co si potrpí na výraznější chuti.
Ledový dezert s růžovým vínem
Do koktejlové skleničky nalejte růžové víno a přidejte jahodovou nebo malinovou zmrzlinu. Vznikne sladké letní osvěžení.
Italské Sgroppino
Tento klasický italský dezert kombinuje ovocný sorbet, nejčastěji citronový, s ledem a šumivým vínem, obvykle Proseccem. To, když se kopeček sorbetu pomalu rozpouští v bublinkách vína, má své kouzlo. Jedná se o osvěžující a elegantní zakončení letní večeře.
Výběr správného vína
Klíčem k dokonalému zmrzlinovému dezertu je výběr vhodného vína. Pro svěží sorbety jsou ideální lehká šumivá vína jako italské Prosecco nebo francouzské šampaňské. K plnějším zmrzlinám, například čokoládové, se naopak hodí těžší a výraznější vína, například Cabernet Sauvignon nebo Merlot. Jeho mírně sladší charakter dokáže vyvážit hořkost čokolády.
Zmrzlinové dezerty s vínem nejsou jen chutným osvěžením, ale také skvělým způsobem, jak vytvořit něco netradičního a zároveň zužitkovat zbylé víno. Ať už zvolíte jednoduchý sorbet s proseccem nebo sofistikovanější kombinaci červeného vína a čokoládové zmrzliny, určitě si netradiční kombinaci oblíbíte.
Zdroje: apetitonline.cz, toprecepty.cz