Růžové víno má bohatou historii sahající až do starověku. První zmínky o něm pocházejí z 5. století př. n. l. Ve středověku si Francouzi oblíbili odrůdy Pinot Noir a Pinot Gris, ze kterých vyráběli světlejší vína. V českých zemích se růžová vína z modrých hroznů vyráběla již v 16. století.
Co je to ryšák nebo růžák?
V minulosti se rosé lidově nazývalo „ryšák“ na Moravě a „růžák" v Čechách. Dnes je růžové víno stále populárnější jak v České republice, tak ve světě. Ročně se vyrobí až 20 milionů hektolitrů. Největším producentem „roséček“ je nepřekvapivě velmoc vín Francie.
Jak vzniká růžové víno?
Říká se, že růžové začíná svůj život jako červené víno, ale pak žije jako bílé. Vyrábí se z modrých rozemletých hroznů (rmutu), ale nechává se odležet (macerovat) kratší dobu, než červené. Díky tomu se do vína dostane méně barviva, a to tak získá svou typickou růžovou barvu. Pak se mošt od slupek oddělí a dále je s ním nakládáno stejně jako při výrobě bílého vína.
Co je to klaret?
Můžeme se setkat i s variantou, která se neřadí mezi bílá vína, ani mezi růžová. Jedná se o klaret, což je víno vyrobené z modrých hroznů tak, že nedojde ke styku se slupkami, z kterých se uvolňuje nejvíc barviva. Podle rychlosti a způsobu lisování je pak výsledný klaret více či méně narůžovělý. Může být však i úplně světlý jako víno bílé.
Charakteristika růžových vín
Vinaři volí při výrobě krátkodobou maceraci, díky které jsou vína svěží, lehčí a mají výraznější chuť. Čím delší doba macerace a cukernatost použitých hroznů, tím tmavší barva vína. Ta se u rosé pohybuje od světle lososové až po rubínovou či temně cibulovou.
Růžová vína nabízí širokou škálu chutí, od jahodových a třešňových tónů až po citrusové a květinové aroma. Většinou se jedná o suchá vína s příjemnou kyselinkou. Ta dodává svěžest, kterou od růžového vína očekáváme.
Kdy pít růžové víno?
Rosé vína jsou lehká a svěží, a proto se ideálně hodí do teplejšího počasí. Ke grilování si vychutnejte Rulandské modré Rosé s příjemným aroma jahod, malin a smetany. Svěží tóny lesního ovoce v jogurtu skvěle doplní masa na přírodno.
Příjemně teplé večery a hlavně tvarohové dezerty nebo saláty zase doplní Cabernet Sauvignon Rose s malinovou barvou a osvěžující ovocnou chutí.
Rosé se hodí i k různým druhům sýrů a menších pokrmů. Jemný ovocno-krémový Sekt Grand Rose nakombinujte s obloženým talířem a nezapomeňte ani na duo italského Primitiva Rosato a uzenin či carpaccia.
Jak podávat a skladovat rosé vína?
Pro „roséčka“ se hodí tulipánová sklenička s úzkým okrajem. Díky tomuto tvaru se aroma lépe koncentruje a zvýrazní se jeho ovocná chuť.
Růžové víno nejvíce vynikne chlazené, nejlépe mezi 7 a 10 °C. Skladujte ho na tmavém místě v chladu a suchu a načatou láhev spotřebujte do 2-3 dnů.
Zdroje: Vína z Moravy a vína z Čech
Foto: Shutterstock