Burčák je sladký nápoj podzimu – jak se mění jeho chuť a do kdy ho seženeme?

S podzimem se neoddělitelně pojí konzumace sladkého burčáku. Co je to vůbec za nápoj, jak se vyrábí a kdy je jeho sezóna?

Burčák je sladký nápoj podzimu – jak se mění jeho chuť a do kdy ho seženeme?

Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy. Je to meziprodukt, který vzniká při výrobě vína a jeho kvašení. Kvalitní burčák má světle žlutou barvu a může být zakalený. Na trhu najdeme kromě bílého také burčák červený.

Jak se vyrábí burčák?

Vše začíná lisováním. Vylisovaná šťáva z plodů vinné révy  se uchovává v sudech, kde několik dní kvasí. Pravý burčák je nejlepší pít rovnou čerstvě natočený a vlažný od vinaře ze sklípku, protože ztrácí své vlastnosti už několik hodin po odtočení. Tekutina dál kvasí, pracuje a vlastnosti se mění. Samozřejmě je možné si burčák pár dní v lednici uchovat, nesmíte ale lahev s tekutinou utahovat a je potřeba pravidelně odpouštět vzduch.

Burčák se může prodávat od prvního srpna do konce listopadu. Koncem léta jde spíše o zkvašený mošt z hroznů, které se k nám dováží z Maďarska či Slovenska. V poslední době se ale vysazují odrůdy, které dozrávají dříve, aby vinaři měli co nabídnout již v září. Mezi takové odrůdy patří například Solaris nebo Vrboska vyšlechtěná ve Vrbovci u Znojma.

Kdy je burčáková sezóna?

Období, kdy se burčák prodává je od začátku srpna do konce listopadu.  Dříve seženete nápoje spíše ze Slovenska nebo Maďarska, kde jsou pro víno příznivější klimatické podmínky. Správný český burčák bývá k dostání během září a října. Nejprve dozrávají bílé odrůdy a následně ty modré. Využívají se odrůdy Müller Turgau nebo Irsai Oliver. Poté se dostanou na řadu bobule odrůdy Veltlínské zelené, Muškát moravský a Chardonnay. Během druhé poloviny září mají svou hlavní sezónu modré odrůdy, ze kterých se vyrábí růžový nebo červený burčák.

Jak se liší chuť podle toho, kdy ho koupíme?

Nápoj má specifickou chuť podle toho, jak dlouho kvasí:

Sladký – má moštovou chuť a převažuje u něj cukr nad alkoholem

Ve varu – kvasinky jsou na vrcholu aktivity a cukr a alkohol jsou ve stejném poměru

Po zlomení neboli řezák – má kyselejší chuť a převažuje v něm alkohol

Mydliňák – má různorodou chuť, cukr se vytrácí a vystupuje alkohol a ostré kyseliny

Mladé víno – je to téměř čisté víno, má ustálenou chuť, ve které vystupuje vůně odrůdy

Název burčák je odvozený od slova burkať, což pochází z moravského nářečí a znamená bouřit se. Přesně tak popisuje bouřlivé procesy při kvašení. Označení burčák je specifické pro mošt z hroznů vypěstovaných na území Čech a Moravy. Pokud se setkáte s názvem „částečně zkvašený hroznový mošt“, znamená to, že je dovezený ze zahraničí.

Je burčák nezdravý?

Burčák obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a bílkovin. Je zdrojem flavinoidů a stopových prvků jako zinek, železo a vitamínů skupiny B. Obsah alkoholu bývá v rozmezí 1 – 7 % a liší se to podle toho, jak moc je burčák nakvašený. Téměř bez alkoholu je první stádium burčáku a když proces vrcholí, vyskytuje se v něm 4-6 % alkoholu.I když se zdá, že je burčák sladká šťávička, opít se z něj dá, tak buďte s konzumací rozvážní.

Zdroje: novinky.cz, ct24.ceskatelevize.cz, burcakoveslavnosti.cz

Foto: Shutterstoc

DOPRAVA ZDARMA

pro objednávky nad 2500 Kč

BEZPEČNÁ DOPRAVA LAHVÍ

Případné poškození řešíme my

PEČLIVĚ VYBRANÁ VÍNA

Vybíráme pro vás z celého světa

NÁKUP OD JEDNÉ LAHVE

Kartony za zvýhodněné ceny

CELÝ SORTIMENT SKLADEM

Objednávky expedujeme každý den