Someliéři radí, že chladící vinotéka, je nejlepší možností, jak si doma vína uchovávat. Víno je kdykoli připravené k otevření. Jenže ne každý vinotéku vlastní a ani ji kvůli nárazové konzumaci vína nepotřebuje.
Teplota je u vína důležitá
Při výběru vína si dejte pozor na odrůdy, které jsou vhodné pro chlazení. Vína bílá, růžová, šumivá i lehčí červená by se měla podávat vychlazená. Naopak červené zase teplejší.
- Šumivá a šampaňská vína: 5–8 °C
- Bílá sladší a dezertní vína: 8–12 °C
- Růžová vína: 10–13 °C
- Elegantní a lehčí červená vína: 12–15 °C
- Těžší červená vína: 15–18 °C
Když má víno správnou teplotu, pocítíte celé spektrum vůní a chutí. Aromata jsou při nízké teplotě neutralizovaná, naopak zvýšení teploty napomáhá odpařování, zvýraznění vůně a alkoholové chutě.
Tipy, jak rychle vychladit víno
1. Ledová lázeň
Víno dejte do dřezu nebo ho vložte do kbelíku se studenou vodou. Pokud máte doma led nebo mraženou zeleninu, přidejte je. Za zhruba 15 minut budete mít víno připravené na servírování.
2. Mrazák
Víno dejte na 15–20 minut do mrazáku. Nezapomeňte ho včas vyndat, abyste nepřišli o jeho chuť nebo vám nepraskla lahev.
3. Mokrá utěrka
Rychlejší “mrazákovou” metodou je namočit utěrku a zabalit do ní láhev vína. Poté ji umístěte na 10–15 minut do mrazáku. Voda na utěrce se zmrazí a ochladí tak víno rychleji.
4. Vychlazené sklenice
Ochladit můžete společně s vínem i sklenice. Před podáváním je vložte do lednice. Skleničky poté víno udrží déle studené.
Jaká vína nechladit v mrazáku?
Obecná poučka je, že vínu nesvědčí výrazné teplotní šoky, protože by se mohla poškodit jejich struktura. Podle someliéra Františka Coufala však u běžně konzumovaných mladých bílých či růžových vín není problém. Na pozoru bychom měli být s archivními kousky a s šumivým vínem. Ty do mrazáku rozhodně nepatří. U šumivých hrozí, že láhev v mrazáku exploduje, proto raději zvolte vychlazení v nádobě s ledem nebo v lednici.
Zdroje: idnes.cz, Světem Vína
Foto: Shutterstock