S tvrzením, že červené víno, jako preventivní prostředek proti nemocem srdce a cév, je účinnější než víno bílé, se setkáváme velmi často. Podle vědeckých studií je však bílé víno lepší jako preventivní prostředek proti nemocem srdce. Bílé víno je také silnější antioxidant čímž snižuje volné radikály až o 34%. Bílé víno také snižuje krevní srážlivost více než víno červené. Léčivé účinky vína jsou ovlivněny nejen jeho barvou, ale také odrůdou vinné révy a oblastí odkud víno pochází.
Velkou roli samozřejmě také hraje míra konzumace, naše stravovací návyky nebo náš celkový životní styl. Léčivé účinky mají pouze vína kvalitní, nikoli levná „krabicová“ nebo vína v PET lahvích. Tato „méně kvalitní“ vína obsahují velké množství konzervačních a dalších chemických látek a jsou ochuzena o velmi cenné a zdraví prospěšné složky.
Podle vědeckých studií a podle kardiologa Milana Šamánka je velmi vhodná konzumace dobrého, kvalitního vína při večeři. Podle něho by ženy měly vypít maximálně 3 dcl vína, muži pak 4 dcl. Střídmé pití vína, zdravý životní styl a dobré stravovací návyky pomáhají k dlouhověkosti a k aktivnímu životu i v seniorském věku.
Vína by se však měli vyhnout mladiství, těhotné a kojící ženy, lidé trpící žaludečními vředy, nemocemi jater, epilepsií nebo nemocemi slinivky.